lokalna.hr Novosti Sektori Događanja Inkubator ZOR
LokalnaŽupanijeHrvatskaEUFondoviPoduzetništvoZapošljavanje
naslov
Za sanaciju štete od potresa dvije županije moraju izdvojiti ukupno 21 milijun kuna
: lokalna - : 25.9.2020.

Donesen je zakon o obnovi od potresa


Donesen je 'Zakon o obnovi Zagreba i okolice', osnovan je Stručni savjet za obnovu. Slijedi donošenje podazkonskih akata koje ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat mora objaviti, mora se osnovati Fond za obnovu, donijeti programske mjere. Puno je posla prije nego se operativno može početi graditi i obnavljati razrušene zgrade i objekte. 

Prema trenutnim informacijama, procjenjena šteta od razornog potresa iznosi oko 86 milijardi kuna. Država je donijela Zakon prema kojemu 60 posto obnove plaća država, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija i Zagrebačka županija u visini od po 20 posto u svojim proračunima za nekretnine na svojim područjima te vlasnici odnosno suvlasnici nekretnina u visini od po 20 posto. Postavlja se pitanje, mogu li jedinice lokalne i regionalne samouprave podnijeti taj trošak i koliki je on uopće. 

- Na osnovi prikupljenih podataka koje smo dobili od gradova i općina s područja Zagrebačke županije za 500 oštećenih građevina, šteta od potresa u Zagrebačkoj županiji procijenjena je na 50 milijuna kuna - poručuje nam Dragutin Stopić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije.

Prema grubim procjenama, ističe Stopić, za konstrukcijsku obnovu potresom oštećenih zgrada na području Zagrebačke županije, a temeljem 'Zakona o obnovi Zagreba i okolice', Zagrebačka županija će morati osigurati oko 10 milijuna kuna kao pripadajući udio od 20 posto za sufinanciranje troškova obnove. 

Na području Krapinsko-zagorske županije najviše štete potres je nanio na području Grada Donja Stubica te Općine Gornja Stubica i Općine Marija Bistrica na čijem području je prijavljen iznos štete od 78,5 milijuna kuna. Zbog velikih oštećenja nastalih uslijed potresa, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je za navedene jedinice lokalne samouprave proglasio i prirodnu nepogodu.

- Budući da se od ukupnih prijava šteta nastalih uslijed potresa na prijave građana, odnosno fizičkih osoba, odnosi 54,7 milijuna kuna, procjenjuje se da će Krapinsko-zagorska županija za izravnu pomoć građanima morati osigurati oko 11 milijuna kuna - poručuju nam iz te županije.