lokalna.hr Novosti Sektori Događanja Inkubator ZOR
LokalnaŽupanijeHrvatskaEUFondoviPoduzetništvoZapošljavanje
naslov
Treća opcija u Trogiru
: VŠ - : 7.11.2020.

Formirana Građanska platforma Zajedno za Trogir od nezavisnih vijećnika i pojedinaca. Najavljuje se ravnopravna borba za drugi krug gradonačelničkog kandidata.


Građanska platforma Zajedno za Trogir okuplja političke stranke, građanske inicijative i nezavisne pojedince s područja grada Trogira. Koncept su osmislili Trogirani raznovrsnih profila, profesija, razmišljanja i dobnih skupina. 

 

Članovi Inicijativnog odbora su Marko Bakica, Dario Bukić, Petar Coce, Dominik Petar Čavka, Anamarija Duvančić, Miroslav Salapić, Ante Škrobica i Ivan Šustić. Najavljeno je kako će Platforma na lokalne izbore 2021. izaći kao nezavisna lista upravo radi stavljanja naglaska na kvalitetne ljude i ideje, a ne na stranačke iskaznice. 

 

Za Dalmatinski portal o novoj platformi progovara Ante Škrobica, nezavisni vijećnik u Trogiru: - Zajedno s brojnim kolegicama i kolegama sudjelovao sam u formiranju Građanske platforme Zajedno za Trogir. Radi se o opciji koja okuplja političke stranke, građanske inicijative i nezavisne pojedince s područja grada Trogira s ciljem izlaska na nadolazeće lokalne izbore. Mnoge je iznenadila činjenica da smo jedina opcija koja je za financiranje političkih aktivnosti odbila primati donacije od strane pravnih osoba. Tako želimo poslati jasnu poruku - nije nam prihvatljiva sprega interesnih lobija i politike te ćemo se protiv korupcije uvijek beskompromisno boriti. Kvalitetu naše Platforme prepoznalo je nekoliko parlamentarnih stranaka čije ćemo podrške tek objaviti, ali smo na izbore odlučili izaći isključivo kao nezavisna lista upravo radi stavljanja naglaska na kvalitetne ljude i ideje, a ne na stranačke iskaznice. Raduje me što su nam se pridružili Trogirani različitih dobnih skupina i svjetonazora od kojih mnogi do sada nisu bili politički aktivni.

 

Objasnio je i razloga istupanja iz svoje donedavne stranke HDZ-a: - U stranku koju su između ostalih stvarali moja baka i djed krajem 80-ih učlanio sam se u srednjoj školi iz 'dječačkih ideala'. Činjenica je da se radi o državotvornoj stranici, ali je isto tako činjenica da stranka prethodnih godina ne ide dobrim putem i o tome sam bez ustručavanja nekoliko puta javno govorio. Osim ideološkog vrludanja, najviše mi je smetalo to što nisu ponuđena jasna rješenja za borbu protiv korupcije i klijentelizma. Nadao sam se da je moguće mijenjati stranku iznutra te sam se na unutarstranačkim izborima odlučio kandidirati za predsjednika HDZ-a Trogir. Odmah nakon kandidature i najave obračuna s korupcijom u trogirskoj politici, krenule su prijetnje od najviših stranačkih dužnosnika koji su ispod stola dogovorili da mi se protustatutarno uskrati pravo kandidature. Za HDZ nikada nisam bio vezan interesnom pupčanom vrpcom i kada sam vidio da su maske pale te da je dio aktera duboko kompromitiran i isprepleten interesnom mrežom, izišao sam iz stranke. 

 

- Važno je istaknuti kako ćemo voditi izrazito konstruktivnu kampanju koja će se temeljiti na perspektivnom i razvojnom programu, a ne na ideološkim prepucavanjima. Smatram da bi rezultat za listu za Gradsko vijeće veći od tisuću glasova bio jasan znak da su Trogirani u bližoj budućnosti spremni za potpuni politički zaokret. Kada govorimo o izborima za gradonačelnika, očekujem da će se naš kandidat ravnopravno uz bok velikih stranaka boriti za ulazak u drugi krug. Ipak, sve je na kraju na našim sugrađankama i sugrađanima. Ne mogu jamčiti da ćemo dobiti vlast u Trogiru, ali mogu garantirati da naše birače nikada nećemo iznevjeriti. Nikada nećemo pristati na nemoralne političke ponude i uvijek ćemo djelovati u skladu s našim temeljnim načelima. Biti neovisan, nepristran, dosljedan te s čistim obrazom nakon što završimo svoj politički i životni put - za nas nema cijenu.